Sterilizálás világszínvonalon

INFEKCIÓ KONTROLL - 52 Kórház 2007/5.
 
A magyar kórházakban a központi sterilizálók műszaki színvonala meghaladja az európai átlagot - véli Ónody Károly, a svéd Getinge céget is képviselő HOGE Orvosi Műszer Kft. ügyvezető igazgatója, akit a Központi Honvédkórház beruházásáról kérdeztünk.
 

Mióta foglalkoznak sterilizálókkal?  

A hetvenes évek vége óta irányításommal, természetesen csapatmunkában, több mint háromszáz Getinge sterilizálót helyeztünk üzembe 96 magyar kórházban. A piac meghatározó szereplői vagyunk a központi sterilizálóban használható berendezések, valamint csomagolóanyagok, indikátorok forgalmazásában. Tavalyi éves árbevételünk meghaladta az egymilliárd forintot. Ebből a sterilizálás technika és intenzív terápiás berendezések szerviztevékenysége megközelítette a háromszázmilliót, és jelentős árbevételt értünk el az Electrolux nagykonyhai berendezések értékesítésével, kórházakban és a szállodai vonalon egyaránt. Nem panaszkodhatunk, elkezdtünk egy kisebb fejlesztést, 150 négyzetméteres raktárterületünket megduplázzuk, 300 négyzetméteres irodánkat is kétszeresére növeljük, a cég további fejlődéséhez ez elengedhetetlen.  

Mekkora tapasztalat áll a HOGE cégnév mögött?  

Az 1989 júniusában alakult céget a szervizdolgozók alapították. Abban az időben voltunk négyen, ma már közel harmincan dolgozunk a cégnél. A kezdetek óta a higiéniai technika, azon belül a gépi fertőtlenítés és sterilizálás, valamint a hozzá kapcsolódó szolgáltatások jelentik fő működési területünket. Történetünkben jelentős lépés volt, hogy 2004ben elnyertük a korábban a Siemenshez tartozó intenzív terápiás berendezések képviseletének és szervizének magyarországi jogát, melyhez a korábban Siemensnél dolgozó kollégákat átvettük. Ennek nemzetközi előzménye volt, hogy a Getinge AB megvásárolta a német Siemens AG-től ezt a tevékenységet, és 2003-ban beolvasztotta a vállalatcsoport másik oszlopos tagjába, a Maquet-be. A Magyarországon lévő több mint 300 lélegeztető- és 40 altatógép ma már Maquet néven fut. 

Filozófia 

Milyen értékek állnak a Getinge, illetve a HOGE filozófiájának középpontjában?  

A Getinge AB – stratégiai partnerünk és kisebbségi tulajdonosunk – a világ vezető kórházi és gyógyszeripari mosogatógép és sterilizáló gyártója. A HOGE filozófiájának lényege, hogy a sterilizáláshoz szükséges minden információval rendelkező céget építettünk föl, és rendelkezünk minden ehhez kapcsolódó berendezés értékesítésének és szervizének tudásával. Tevékenységünket azzal a céllal kezdtük el tizennyolc éve, hogy ha az embereknek eszébe jut, hogy sterilizálás, jusson eszébe az is, hogy HOGE és Getinge. Ezt a célt az elmúlt évtizedekben sikerült elérnünk. A jövőben szeretnénk azt is megvalósítani, hogy a Maquet név, ami a műtőasztalok és műtőlámpák területén jól ismert, az intenzív terápiás készülékeknél is még ismertebbé váljon. Ma ezeknél a berendezéseknél sokan még mindig a Siemensre asszociálnak, pedig mióta négy évvel ezelőtt átvettük ezt a termékvonalat a Maquet – filozófiájának megfelelően – intenzív fejlesztéseket folytatott, és számos új berendezést is a piacra dobott.  

Kinek jutott eszébe a Honvédkórházzal kapcsolatban a Getinge márkaneve?  

A Honvédkórház tervezése még Medicoros időkben indult. Az első terveket még a nyolcvanas évek közepén Nagy Gáborékkal együttműködve készítettük. A tervezőrészleg szellemi kapacitásának jelentős része a rendszerváltás után a Kortex Kft-ben csoportosult. A Honvédkórházban a sterilizálásnak mindig is a Getinge volt a szinonimája. Mint annyi más területen, a sterilizálás esetében is a piac meghatározó gyártójában gondolkodtak.  

Miért?

A Getinge AB ma a világ első számú sterilizáló és fertőtlenítő berendezéseket gyártó cége, úgy forgalmukat, mint mi-  nőségüket tekintve. A csoport, amely magában foglalja az Ario és a Maquet cégeket is, 35 ezer embernek ad munkát a világ különböző országaiban. Világszerte etalonnak számítanak a Getinge sterilizálók, folyamatos együttműködést folytatunk a Karolinska Intézettel, részt veszünk az európai normák kialakításában, és a nevünkhöz fűződik a hőérzékeny anyagok sterilizálásához használható formalinos sterilizálás európai meghonosítása is. A Getinge népszerűségét az is mutatja, hogy a magyar kórházak kétharmadában vagyunk jelen sterilizáló és higiénikus mosogatógép, ágytálmosó berendezéseinkkel. 

(...)

A teljes cikk ide kattintva tekinthető meg.

Küldetésünk

A HOGE Kft. orvostechnikai, nagykonyhai és biztonságtechnikai szolgáltatásaival a hazai és nemzetközi piac legmeghatározóbb és talán legkritikusabb szereplőinek nyújt a napi üzletmenetükhöz nélkülözhetetlen megoldásokat.