Forradalmi újítás a lélegeztetésben – NAVA

Egy rendszer, mely lehetővé teszi a lélegeztető gép páciens agya által történő szabályozását.

 

A Maquet Critical Care bevezette a NAVA-t (Neurálisan Szabályozott Lélegeztetési Támogatás). Ez, a cég SERVO-i lélegeztető berendezésével kombinálva, egy új megközelítést jelent a mechanikai lélegeztetésben, a Maquet jelentése szerint: "Ez lehetővé teszi, hogy a páciens a légzési központja által szabályozza a lélegeztetőt. A NAVA paradigmaváltást képvisel a lélegeztetési terápia területén."

A páciens légzési központjából érkező jelek az agyi idegeken keresztül eljut a rekeszizomhoz, ahol a katéter érzékeli az elektromos aktivitást (Edi) és azt továbbítja a lélegeztetőnek. A lélegeztető erre a páciens által igényelt támogatás biztosításával reagál. A Maquet magyarázata szerint mivel a lélegezető és a rekeszizom ugyanazzal a jellel működik, a kettő közötti csatolás tulajdonképpen azonnali. " A NAVA egy teljesen új módja a mechanikai lélegeztetésnek., ahol a lélegeztetőt,lélegzésről-lélegzésre alapon, a páciens légzési központja szabályozza."- állítja Christer Sinderby a kanadai Torontó városi St. Michael Kórház asszisztens professzora. "Amellett, hogy a lélegeztetés egy külön módja, a NAVA a rekeszizom elektromos aktivitásának érzékelésével lehetővé teszi a neurális légzési szabályozás teljes értékelését is. Más szóval: ez egyedi megfigyelési lehetőséget jelent az orvosi személyzet számára."

A konvencionális mechanikai lélegeztetők a páciens erőfeszítését a légúti nyomás csökkenése vagy a visszaáramlás által érzékelik, ami az utolsó és leglassúbb válaszlépés a légzési események sorában. A NAVA, másfelől, érzékeli a rekeszizom elektromos aktivitását,- ami a legkorábbi légzési jel, amit érzékelni lehet.

A NAVA előnyei:

  • Továbbfejlesztett szinkronitás a páciens és a lélegeztető berendezés között.
  • Tüdővédelem a páciens túl- illetve alultámogatásának elkerülésével.
  • A továbbfejlesztett szinkronitás segít a páciens diszkomfort érzetének és nyugtalanságának minimalizálásában a spontán légzés támogatása során.
  • Az Edi jel felhasználható az orvosi személyzet számára az extubálásról való döntésének meghozatalában.
  • Az Edi jel egyedi ellenőrző eszközként alkalmazható adatot szolgáltatva a légzési drive-ról, térfogatigényekről, a lélegeztetési beállítások következményeiről, továbbá jelzést ad a szedáláshoz és leszoktatáshoz.

A NAVA funkció rendelkezésre áll a Maquet SERVO – i berendezései számára, a kiegészítő, amire szükség van: a NAVA szoftver, egy Edi Modul és egy Edi katéter. Már meglévő SERVO - i lélegeztető esetén lehetőség van NAVA továbbfejlesztésre.

További információért, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal.

Kiállítások, konferenciák, melyeken részt veszünk

2007. május 10. – 12. 

Magyar Gyermekaneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság VIII. Kongresszusa, Visegrád, Hotel Silvanus

2007. május 17. – 19. 

Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság XXXV. Kongresszusa, Debrecen, Kölcsey Kongresszusi Központ

2007. május 24. – 26.

Magyar Gyermekorvos Társaság Országos Kongresszusa, Székesfehérvár

Küldetésünk

A HOGE Kft. orvostechnikai, nagykonyhai és biztonságtechnikai szolgáltatásaival a hazai és nemzetközi piac legmeghatározóbb és talán legkritikusabb szereplőinek nyújt a napi üzletmenetükhöz nélkülözhetetlen megoldásokat.